12 (inte 10) regler för att lyckas med din trading:

 

Mina 12 budord - krångla inte till det... »

De flesta som handlar day- och swingtraders förlorar pengar. Förutom att ha en enkel och lättanvänd modell är det viktigt att inte blanda in känslor i tradingen och att följa nedanstående råd.  

 1. Skapa en tradingsplan (affärsplan) som du följer
  För att undvika stress måste man agera efter en förutbestämd tradingplan. Se till att inte ta större positioner än de du angett i affärsplanen.
 2. Både du och marknaden måste vara redo
  Det räcker inte med att du lärt dig det mesta om teknisk analys och tradingstrategier. Marknaden ska dessutom vara redo att bli tradad.
 3. Klipp av förlusterna i tid!
  Oavsett hur bra modell du har kommer du gå in i positioner som inte går det håll som det var tänkt, se då till att kliva av direkt. Låter du förlusterna skena iväg blir det bara svårare och svårare att kliva av.
 4. Begränsa urvalet
  Förr brukade jag säga att man kunde nöja sig med att handla aktier som "börjar på A - på A-listan". Det jag menar är att man ska välja några marknader och försöka bli duktig på dessa. Undvik aktier där det är tunn handel. 
 5. Gå ur aktier som rapporterar.
  När vi befinner oss i nedåtgående börstrend är uppsidan begränsad, även i de fall rapporterna är positiva. Vänta med att gå tillbaks in i aktien tills du ser den långa trenden.
 6. Handla inte aktier utanför trendkanalen
  Det är viktigare att handla aktier som befinner sig i en trendkanal och inte köpa för uppgång innan ett motstånd eller gå kort innan ett stöd.
 7. Välj rätt strategi
  "Handla med trenden" är ett välkänt begrepp och när du applicerar trendföljande strategier är det viktigt. Håll koll på stöd- och motståndsnivåer och jobba aktivt med trendkanaler. Kämpa aldrig emot en tydlig trend och låt börsklimatet styra riktningen. Använd jämviktspendlade strategier när det är lämpligt.
 8. Trada inte på för korta tidsinställningar
  Ju kortare tidsinställningar i diagrammen desto tuffare motstånd möter du. Var försiktig första halvtimmen som är "amatörernas halvtimme".
 9. Håll koll på sektorrotationer
  En sektor som går dåligt i Sverige men vänder upp senare under kvällen i USA och fortsätter starkt i Asien dagen efter är ofta bra att leta efter tradingkandidater dagen efter.
 10. Räkna inte med att göra det stora klippet
  Ta en nivå i taget, du kommer inte att bli rik första veckan. Ha tålamod, var långsiktig med din trading.
 11. Lita inte på orderboken
  Vid kraftigt stigande kurser så köar köparna oftast inte in ordrarna utan tar istället omgående säljarnas pris. Därför kan säljsidan se tunn ut vid kraftigt stigande börs. Det är mycket viktigare att se om avsluten sker på köp- eller säljsidan.
 12. Lyssna inte på flocken
  Tänk på att marknaden alltid ser starkast och bäst ut precis innan toppen och som sämst strax innan botten. Flocken har nästan alltid fel!

Vinnarbyrån © 2014 • Förbjudet att kopiera innehåll • Tel: 0708-660760