200 dagars lägsta

På dessa sidor förklarar vi de olika formationerna och när de passar att handlas. Signaler och formationer bör alltid sättas i sitt sammanhang och företrädesvis handlas i riktning med börsklimatet (utseendet hos OMXS30). Man bör skilja på trendföljande strategier där rekyl sker i en redan befintlig trend (riktning) och jämviktspendlande strategier som ofta är överreaktioner och ett kortsiktigt trendskifte. När en setup eller formation bekräftas (innebär i de flesta fall en stängning ovanför föregående dags stängning) är det en fördel om volymen tilltar. Man bör placera en stop loss för att göra det enklare att beräkna risken.

Ny 200-dagars lägsta stängning
När en aktie faller mycket och noterar den lägsta stängningen på 200 börsdagar är det en signal som man ska vara observant på av två skäl.

  1. Studerar man vad som hänt en månad senare för alla Large Cap-aktier när detta inträffat har kurserna vid 59 procent av dessa fall stått högre med i snitt 1,5 procent en månad senare. På tre månaders sikt har dessa aktier stått högre i 61,5 procent av fallen med i snitt 2,3 procent och på ett års sikt har uppgången i snitt varit 6,4 procent.
  2. Nedgångar som fortsatt kraftigt men efter en vändning med en ny högre pivottopp och pivotbotten är dessa aktier mycket intressanta. Det gäller dock att först ha fått tecken på att nedgången visar tecken på att vara över.